MIĘSO
Podroby (np. wątroba lub nerki) będą wyjątkowo delikatne i soczyste, jeśli przed przyrządzeniem namoczysz je ok. 2 godz. w mleku lub soku pomidorowym.
Jeśli namoczysz mięso z piersi drobiowych w maślance na 2 godz. przed pieczeniem, będzie wyjątkowo delikatne i smaczne. Dla urozmaicenia możesz od czasu do czasu wykorzystać chiński przepis: na 30 min. przed przyrządzaniem nasmaruj kurzą pierś albo udko białkiem jajka. Mięso będzie cudownie soczyste.
Potrawa z dziczyzny będzie wyjątkowa smaczna i delikatna, jeśli zalejesz mięso maślanką, przykryjesz naczynie i wstawisz na noc do lodówki.
Pieczeń powinna być polewana podczas pieczenia wyłącznie gorącą wodą lub rosołem. Od zimnego płynu mięso robi się łykowate.
RODZYNKI
Rodzynki moczone przez noc w rumie znacznie poprawiają aromat ciasta.
MASŁO
Jeśli nie chcesz, żeby masło na patelni przyrumieniło się za mocno – dodaj do niego trochę oleju.
SER
Stary, stwardniały żółty ser zanurz na jakiś czas w surowym mleku, a znów będzie miękki i smaczny.
CHRZAN
Jeśli podczas tarcia albo jedzenia ostrego chrzanu płyną ci z oczu łzy, powąchaj świeży razowy chleb. Skutkuje natychmiast.
Po ostrym posiłku dobrze jest zjeść na deser banana. Owoce ten działa łagodząco i neutralizuje ostrość przypraw – pieczenie w ustach ustaje natychmiast.