Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Kurnik

Kurnik

Wielkość kurnika: 34 kury/m²

Grzęda: 1 kura/min. 20 cm długości

Grubość grzędy: 45 cm bez ostrych kantów

Odstęp między grzędami: 3540 cm

Wielkość pojedynczego gniazda: 30 cm szerokości, 40 cm głębokości i 40 cm wysokości

Idealna temperatura: 1222⁰C

Gniazda

Gniazda umieść gdzieś na uboczu w półmroku, tak aby były oddalone od codziennego zgiełku w kurniku. Dzięki temu kury będą czuły się bezpiecznie. Gniazda wypełnij np. sianem, słomą lub wiórkami. Zapewni to czystość jaj i zmniejszy ryzyko pojawienia się pasożytów. Gniazda można też osłonić dodatkowym daszkiem, który będzie zabezpieczał je przed odchodami.

Grzędy

Niezwykle istotne dla higieny i komfortu kury. Każda kura potrzebuje miejsca, gdzie będzie mogła spokojnie odpocząć. Właśnie w czasie odpoczynku tworzy się skorupa jaja. Grzędy powinny mieć ok. 45 cm szerokości i zaokrąglone krawędzie. Ważne, aby były łatwe do montażu i demontażu w celu łatwego czyszczenia.

Karmidła i poidła

Zapewnij swoim kurom odpowiednią liczbę karmideł i poideł. W przypadku karmideł podłużnych powinno przypadać ok. 16 cm szerokości na 1 kurę, a w przypadku okrągłych – 5 cm. Liczbę karmideł dostosuj do liczby kur, ponieważ wszystkie kury powinny mieć dostęp do karmidła w tym samym czasie. Ograniczy to niepotrzebny stres. Kury piją z odkrytych poideł. Na 1 kurę powinno przypadać 3 cm przy poidłach podłużnych i 2 cm przy okrągłych.

Woda

Kura musi mieć dostęp do świeżej wody. Wypija jej dwa razy więcej niż spożywa paszy, czyli np. ok. 1 szklanki wody dziennie do pół szklanki paszy.

Wybieg

Jeśli to możliwe, zorganizuj dla swoich kur wybieg. Będą mogły wtedy przebywać cały dzień na słońcu i powietrzu. Powinny się na nim znajdować drzewa, krzewy, miejsce do kąpieli piaskowych i woda. Dostosuj wielkość wybiegu do liczby kur. Jeśli wybieg będzie za mały, zmieni się w błotnisko, co może być przyczyną chorób i spadku apetytu u ptaków.