Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Indyk pieczony
Składniki
  • Indyk
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu z kostki
  • Sól
  • 10 łyżek dowolnego nadzienia

Indyka umyj i osusz. Powyciągaj z nóżek niejadalne ścięgna, koniec mostka zegnij silnie w dół. Natrzyj całą tuszkę solą i zostaw w chłodnym miejscu na 2 godz. Przygotuj dowolne nadzienie, włóż je do podgardla i wnętrza, brzegi rozciętego brzucha zepnij igłami do zrazów, a nóżki zwiąż. Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. W dużej brytfannie rozgrzej tłuszcz (masło), włóż indyka, wlej gorący bulion i wstaw do piekarnika. Przez pierwsze 40 min. piecz indyka nakrytego folią aluminiową, by zbytnio się nie przypiekł. Później folię zdejmij, mięso powinno w krótkim czasie się zarumienić. W czasie pieczenia często polewaj sosem z pieczenia, a parującą wodę uzupełnij wrzątkiem lub bulionem.

Inne potrawy z kategorii Indyk