Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Linguine z rukolą, orzechami i wędzonką
Składniki
  • 300 g wędzonego indyka lub kurczaka
  • 2 duże pęczki świeżej bazylii
  • 3 garści rukoli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
  • Oliwa z oliwek
  • 500 g makaronu
  • 100 g sera pecorino
  • Sól
  • Pieprz

Bazylię i rukolę opłucz, osusz i włóż do malaksera. Czosnek obierz, grubo posiekaj i dodaj do ziół. Do malaksera wrzuć też orzechy i zmiksuj wszystko. W trakcie miksowania dolej 34 łyżki oliwy, aż powstanie gęsta pasta. Makaron ugotuj al dente. Pecorino zetrzyj na tarce, 3/4 dodaj do pesto. Kiedy makaron będzie już prawie ugotowany, odlej z garnka pół szklanki wody od gotowania i dolej do pesto, po czym zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Do odcedzonego makaronu dodaj rozdrobnione mięso. Dodaj pesto, wymieszaj i posyp resztą sera, od razu podaj.

 

Inne potrawy z kategorii Indyk