Kruche ciasto:
Beza:
Maliny:
Kruche ciasto:
Masło ubij z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj żółtka, wanilię, śmietanę. Następnie wsyp mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką. Zagnieć jednolite ciasto. Zawiń w folię i schładzaj przez ok. 45 min. Schłodzone ciasto wałkuj na prostokąt o grubości 5 mm i przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Nakłuj blat widelcem i podpiecz spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Schłodź.
Beza:
Białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj cukier puder. Gdy masa jest wymieszana i lśniąca, dodaj wanilię, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na końcu dosyp wiórki.
Maliny:
Opłukane i osuszone maliny oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną. Najlepiej zrobić to na 3 razy, wtedy maliny się nie pogniotą i nie puszczą za wcześnie soku. Przełóż na podpieczony blat i równo rozłóż.
Na maliny wyłóż bezę. Piecz ok. 20 min. w 175°C i jeszcze ok. 30 min. w 150°C. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia.