Kruche ciasto:
Krem z białej czekolady:
Jagody:
Kruche ciasto:
Masło ubij z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj żółtka, wanilię i śmietanę. Następnie wsyp mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką. Zagnieć jednolite ciasto. Zawiń w folię i schładzaj przez 45 min. Schłodzone ciasto wałkuj na prostokąt o grubości 5 mm i przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Nakłuj blat widelcem i podpiekaj spód przez ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C. Odstaw do schłodzenia.
Krem z białej czekolady:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (niezbyt długo, by się nie zważyła). Dodaj czekoladę, całość wymieszać szpatułką do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.
Jagody:
Przygotowany na paterze spód ciasta posmaruj dżemem jagodowym. Na dżem wyłóż gotowy krem. Wstaw do lodówki na minimum 4 godz., do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder. Wyłóż ją na masę z białej czekolady, a na górę wysyp jagody i udekoruj ciasto dodatkowo malinami i truskawkami.