Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Wytrawny gulasz z serc drobiowych
Składniki
  • 50 dkg serc drobiowych
  • 3 suszone prawdziwki
  • 15 dkg orzeszków ziemnych
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • Liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Opłukane i oczyszczone serca pokrój i podsmaż z cebulą. Prawdziwki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min. Namoczone grzyby wlej razem z wodą, w której się moczyły do serc drobiowych i duś dodając liści laurowych i orzechów. Dolej białe wino. Dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy orzechy zaczną mięknąć, dodaj rozgniecionego czosnku. Powoli też rozprowadź przesmażoną mąkę tak, aby nie powstały grudki i duś na małym ogniu do zgęstnienia. Dodaj posiekaną zieleninę. Podawaj z grzankami lub kawałkami chleba.

Inne potrawy z kategorii Kurczak