Schab bez kości nasmaruj dużą ilością majeranku, pieprzu i trochę soli. Zrób dziurę wzdłuż środka mięsa trzonkiem od drewnianej łyżki i nadziej rodzynkami. Przysmaż mięso na maśle do zbrązowienia. Włóż mięso do brytfanki, a patelnię zalej rosołem lub wodą. Naokoło mięsa ułóż kawałki kwaśnych jabłek, przykryj, piecz w średnim piecu, zależnie od wielkości schabu, 2 – 2,5 godz. Mięso przewróć dwa razy. Na koniec przetnij do połowy w najgrubszym miejscu, żeby upewnić się, czy całość jest upieczona. Sos zrób z tego, co zostało w brytfance. Podawaj z ubitymi ziemniakami puree i pieczonym czosnkiem. Odetnij wierzch od całej główki czosnku, tak aby było widać czubki ząbków. Zawiń w folię i piecz godzinę – po wystygnięciu łatwo będzie wycisnąć upieczony czosnek przez ściśnięcie główki – jest miękki i łatwo się łączy z ziemniakami.