Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Żymlok
Składniki
  • 1 kg głowy wieprzowej
  • 1 kg świeżego podgardla
  • Płuca
  • Wątroba
  • Cienkie jelita
  • 25 dkg skórek wieprzowych
  • 1 l krwi
  • 2 cebule
  • 10 dkg soli
  • 3 dkg przypraw: pieprz, ziele angielskie, majeranek, gałka muszkatołowa

Głowę, podroby, skórki ugotuj do miękkości i wychłodź. Pomiel surową wątrobę, cebulę, zmiel dwa razy, płucka pokrój na kawałki i zalej wywarem. Wychłodź i połącz składniki z bułką. Dopraw do smaku. Napełnij jelita i włóż do gorącej wody. Gotuj pół godziny na wolnym ogniu, bez przykrycia. Wyjmij, włóż do zimnej wody i osusz. Smaż na tłuszczu, aż się zarumienią. Podawaj z chlebem.

Inne potrawy z kategorii Wieprzowina