Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Zapiekanka z kapusty włoskiej
Składniki
  • 1/2 kapusty włoskiej
  • 200 g boczku
  • 2 jajka
  • 1 cebula cukrowa
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa

Kapustę grubo posiekaj, gotuj na parze 3 min. Piekarnik nagrzej do 180°C. Następnie wstaw do niego do naczynie żaroodporne wysmarowane oliwą. W misce przygotuj ciasto: wymieszaj boczek pokrojony w kostkę, jajka, posiekane cebule, posiekane ząbki czosnku i natkę. Dodaj mleko i mąkę, wymieszaj na gładką masę, aż będzie miała konsystencję dość gęstego ciasta naleśnikowego. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij nagrzane naczynie z piekarnika, na dno wylej połowę ciasta, na nim upychaj kapustę i potem wylej drugą połowę ciasta. Piecz ok. 35 min. do zarumienienia.

Inne potrawy z kategorii Wieprzowina