Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Hiszpańskie gazpacho
Składniki
  • 1/4 bochenka czerstwego białego chleba
  • 810 dużych dojrzałych pomidorów
  • Oliwa
  • Czerwony ocet winny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta chili
  • Kilka listków bazylii

Pokrój chleb na kromki i poodkrawaj skórkę. Poszarp na niewielkie kawałki, zalej połową szklanki wody i odstaw. Sparz pomidory wrzątkiem i delikatnie obierz ze skórki. Włóż pomidory do blendera, dodaj czosnek, chili, namoczony chleb, oliwę i ocet. Zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku. Wstaw gazpacho do lodówki, aby się schłodziło. Podawaj z grzankami i listkami świeżej bazylii.

Inne potrawy z kategorii Zupy