Dzielimy się dobrym smakiem
Czas dla siebie
Dzielimy się pasjami
Dzielimy się wspólnym czasem
Paprykarz z kurczaka
Składniki
  • 4 niewielkie filety z kurczaka
  • 1 szklanka śmietany
  • 25 dkg małych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka zielonego groszku konserwowego
  • 2 marynowane papryczki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka i ostra mielona papryka
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Mąka krupczatka do panierowania
  • Olej
  • Smalec
  • Zielenina

Porcje kurczaka oprósz przyprawami wymieszanymi z mąką i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Pod koniec smażenia dorzuć posiekaną cebulę. Całość zasmaż, uważając by cebula się tylko zeszkliła. Przełóż mięso do rondla z grubym dnem i podlej 2 łyżkami wody lub rosołu. Naczynie przykryj i duś na niewielkim ogniu przez 10 min. Dodaj koncentrat, keczup, całe pieczarki, odsączony groszek i drobno pokrojone marynowane papryczki. Gdy składniki będą miękkie, dodaj spienioną śmietanę, podgrzej i dopraw do smaku. Sos gotuj ok. 3 min. na niewielkim ogniu (powinien mieć piękny, czerwony kolor i wyraźny, pikantny smak).

Inne potrawy z kategorii Kurczak